Puturile absorbante sunt fantani artificiale de sectiune circulara, patrata sau dreptunghiulara, cu pereti verticali, care servesc la receptia si absorbtia apei de suprafata sau a solului la scurgerea teritoriului. Pana la inceputul secolului XX, de multe ori, astfel de puturi absorbante au fost realizate pentru evacuarea lichidelor de canalizare in ele, si ulterior, a fost interzisa deversarea de lichide de canalizare care ar putea dauna mediului (apa poluanta, sol). Pentru acestea au fost aranjate scurgeri speciale. Necesitatea constructiei unui put absorbant este determinata de faptul ca, de multe ori, straturile subterane, la adancimi mici sunt separate de suprafata straturilor de sol bogate si acoperite cu apa, de un mic strat impermeabil (argilat), sub care se afla straturi absorbante de apa (nisipoase sau fracturate). Prin combinarea straturilor de absorbtie a apei cu stratul de apa cu ajutorul puturilor absorbante, este posibil sa se asigure o iesire eficienta a excesului de umiditate de pe suprafata si din straturile superioare ale solului.
Conform metodei de constructie, se disting doua tipuri cheie de puturi absorbante: mina si tubulara. Pentru ca fosa de absorbtie a minei sa nu se scurga, in fata intrarii sale sunt instalate dispozitive sedimentare speciale, care necesita din cand in cand masuri de curatare. Acest tip de dispozitiv de put este utilizat la adancimi relativ reduse ale straturilor de absorbtie a apei. Cu o adancime mai semnificativa a straturilor absorbante de apa, godeurile minelor sunt inlocuite de tubulare, furnizandu-le in partea superioara cu un put mic si un dispozitiv pentru colectarea sedimentelor. Procesul de constructie atat a puturilor absorbante tip mina, cat si a celor tubulare nu difera de constructia de puturi conventionale. Astfel de structuri sunt amenajate cu scopul de a organiza drenajul, daca nu exista unde nu exista posibilitatea de scurgere a apei din solul drenat sau daca aportul de apa (rau, lac si altele) este departe de teritoriul drenat. De obicei, o lucrare de foraj put absorbant nu este limitata la o singura structura. La organizarea santierului pentru drenaj, numarul de puturi este calculat pe baza indicatorilor de umiditate si suprafata. Adancimea puturilor este, de asemenea, selectata individual in functie de adancimea si grosimea stratului impermeabil.
Fantanile absorbante de apa sunt utilizate in cazurile in care este necesar sa se efectueze evacuarea apelor subterane in rezervoare. Sunt utilizate daca solurile neacvifere cu un coeficient de filtrare de cel putin 10 metri pe zi, sunt situate sub rezistenta la apa. Aceleasi puturi absorbante pot fi forate cu o diferenta semnificativa in acvifere. Forarea puturilor pentru reducerea apei, se realizeaza cel mai adesea cu ajutorul unor utilaje de gaurit cu suruburi, rotative si cu socuri. Atunci cand se alege un astfel de echipament, se iau in considerare o serie de factori care pot afecta rezultatul muncii efectuate. Astfel de factori sunt adancimea si diametrul de foraj. De asemenea, se tine cont de caracteristicile individuale ale amplasamentului, pe care va fi efectuat drenajul. In plus, parametrii tehnici ai carcasei si disponibilitatea electricitatii, influenteaza alegerea platformelor de foraj.
Denisipare Puturi - KORVIO SRL
0764.453.411
0749.582.395
office@denisipareputuri.ro
www.denisipareputuri.ro