Forajele de epuisment se realizeaza atunci cand se considera ca nu este convenabil sa se retraga apa din zonele deja excavate prin pompare deschisa, in schimb, nivelul apei generale este coborat inainte de inceperea lucrarilor de constructii. Pentru a aplica aceasta tehnica este necesar sa cunosti tipul solului, caracteristicile lui hidrologice, adancimea si marimea zonei pe care urmeaza sa se execute lucrari de foraje de epuisment, metodele posibile de excavare si de izolare. Vor fi luate in considerare destinatia si conditiile de operare ale lucrarii, caracteristicile structurilor din jur si timpul de executie. Coborarea nivelului de apa este o tehnica prin care apa este indepartata intr-o zona mai mult sau mai putin adanca a pamantului, prin extragerea continua a apei interstitiale, astfel incat profilul stratului de apa sa ramana sub excavatia care trebuie efectuata.
WellPoint. Se realizeaza prin pompare, cu pompe de aspiratie cu debit mic pana la mediu; prin puturi de la 1,50 m pana la 3,00 m lungime cu o inaltime maxima de 7 m. Aceasta metoda este recomandata in adancimi de inaltime mica, in volume de dimensiuni medii sau mici, a solurilor laminate cu permeabilitate redusa. Pentru inaltimi mai mari, se instaleaza pompe in trepte la diferite niveluri.
Wellpoint prin injectare. Aceasta metoda este utilizata atunci cand este necesara instalarea de pompe de aspiratie la diferite niveluri, deoarece acestea nu au o limitare a inaltimii de aspiratie. Astfel, fluxul de apa este purtat cu venturisuri plasate in puturile unde apa circula pompata cu viteza mare.
Deep Well. Se efectueaza in zone cu permeabilitate ridicata. Pentru aceasta, pompele cu debite mari sunt introduse in puturi adanci si separate intre ele. In cazul in care rapoartele si testele proiectului nu sunt suficient de detaliate pentru a lua masurile corecte, trebuie efectuat un studiu geotehnic, geologic si hidrologic cu datele specifice necesare lucrarii de foraj de epuisment. In timp ce lucrarile de epuisment sunt efectuate, trebuie mentinute conditii bune de functionare ale sistemului. Trebuie avut grija sa nu apara scurgeri in reteaua de evacuare, deoarece acestea ar putea provoca daune la sol sau la lucrarile in sine si ar creste costurile.
Echipamentul de pompare trebuie sa fie in stare buna de lucru. Se intocmeste zilnic un raport care contine incidente, debite de apa mentinute, consumul de energie electrica si volumul estimat de apa extrasa. Raportul saptamanal este un rezumat al rapoartelor zilnice care indica punctele adecvate de luat in considerare. Seful lucrarii este informat in permanenta de toate incidentele provenite in timpul lucrarii de foraj de epuisment. Acest lucru evita consecintele care ar putea avea loc. Acestea ar putea fi miscari ale pantelor, extragerea anormala a solidelor, marcarea variatiei debitelor sau a nivelului apelor subterane. Cand pompa a incetat sa mai scoata apa, se incepe lucrarea de constructie. Asamblarea echipamentului nu este complicata. Pompa de vid cu deplasare mare este cea care produce depresiunea de baza a sistemului. Conducerea si controlul functionarii echipamentului este foarte simpla. Este necesara garantarea etanseitatii tuturor pompelor pentru a atinge nivelul dorit de aspiratie a apei.
Denisipare Puturi - KORVIO SRL
0764.453.411
0749.582.395
office@denisipareputuri.ro
www.denisipareputuri.ro