In acele cazuri in care fundul putului se afla la o adancime de cativa kilometri, este recomandabil sa folosesti motoare de jos, instalate nu la suprafata, ci in partea inferioara a sirului de foraj, care in sine nu se roteste. Motoarele in jos sunt turbine in miniatura sau mecanisme cu suruburi care sunt antrenate in rotatie de un fluid de foraj pompat sub presiune intr-un put. Pentru a reduce greutatea sirului tevii de foraj, care atinge o lungime de cativa kilometri, acestea sunt fabricate din aliaje speciale usoare, dar suficient de puternice si rezistente la caldura. La foraje puturi de mare adancime, apare o diferenta semnificativa intre presiunea hidrostatica a coloanei de noroi si presiunea litostatica (roca), datorita greutatii rocilor. Acest lucru poate duce la distrugerea peretilor putului, iar acest lucru, la randul sau, provoaca complicatii grave in timpul forajului. Pentru a atinge echilibrul presiunii rocilor, densitatea fluidului de foraj este crescuta prin adaugarea unor materiale de umplere speciale.
Una dintre cele mai dificile sarcini tehnice este sa se asigure functionarea fiabila a echipamentelor de foraj la temperaturi ridicate existente in puturile de mare adancime. Aceasta se aplica pieselor metalice, compusilor lor, lubrifiantilor, noroiului de foraj si echipamentelor de masurare. Temperatura ridicata in interiorul pamantului, ramane unul dintre principalii factori care limiteaza profunzimea forajului stiintific. Dificultatile tehnice grave sunt asociate cu curbura spontana a puturilor adanci in timpul forajului, din cauza distrugerii inegale a rocilor din partea de jos, a eterogenitatilor geologice ale sectiunii si a altor motive. De exemplu, fundul putului Kola la o adancime de aproximativ 12 kilometri a deviat de la verticala cu 840 de metri. Exista insa tehnici de mentinere a putului in pozitie verticala. Forajul unui put de mare adancime necesita crearea unui echipament special de masurare care sa monitorizeze conditiile de-a lungul fantanii si in partea de jos.
Tehnologia de exploatare conventionala cu senzori care sunt coborati in put, folosind un cablu termorezistent, s-a dovedit a fi putin utila. In urma cautarilor indelungate, a fost posibila dezvoltarea telemetriei si a altor echipamente electronice montate pe burghie, precum si dispozitive de masurare autonome care coboara si sunt transportate de fluxul de noroi. Semnalele senzorului se transmit nu prin sarma, ci hidraulic prin crearea impulsurilor de presiune in fluidul de foraj. Trebuie remarcat faptul ca puturile adanci si super-profunde au un design telescopic. Forajul incepe cu cel mai mare diametru, apoi trece la cele mai mici. Viteza mecanica de gaurire a puturilor foarte adanci este de 1-3 metri pe ora. Pentru un avant intre operatiunile de ridicare, se poate merge mai adanc cu 6-10 metri. Viteza medie de ridicare a sirului tevii de foraj este de 0,3-0,5 metri pe secunda. In general, forajul unui put foarte adanc dureaza ani si este foarte scump. Forajele de puturi in conditii de presiune anormal de mare a rezervorului, este asociat in multe cazuri cu mari riscuri. Cu toate acestea, implementarea cu succes a unor astfel de proiecte, permite utilizatorului putului sa rezolve o serie de probleme de productie asociate explorarii, precum si constructia de puturi de productie cu profit comercial ulterior.
Denisipare Puturi - KORVIO SRL
0764.453.411
0749.582.395
office@denisipareputuri.ro
www.denisipareputuri.ro